9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

Okulumuzda “Sağlıklı Besleniyorum” projesi kapsamında, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü için farkındalık panosu hazırlandı. Panoda çölyak hastalığı, belirtileri ve glutensiz beslenmenin önemi hakkında bilgilere yer verildi. Öğrenciler, hem öğrenip hem de arkadaşlarının bilinçlenmesine katkı sağladı.

 

12.05.2025 25

Çölyak Nedir?

Çölyak, buğday, arpa ve çavdarda bulunan gluten adlı maddeye karşı vücudun gösterdiği bir hassasiyettir. Çölyak hastası olan kişiler gluten içeren yiyecekler yediğinde karın ağrısı, şişkinlik ya da halsizlik gibi sorunlar yaşayabilir.

Gluten Hangi Yiyeceklerde Var?

Ekmek, makarna, kek, kurabiye gibi birçok hamur işinde gluten bulunur. Çölyak hastaları bu yiyecekleri yiyemez ama onlar için özel olarak yapılan glutensiz yiyecekler vardır.

Çölyak Bulaşıcı mı?

Hayır, çölyak bulaşıcı değildir. Yani çölyak hastası bir arkadaşımızla aynı ortamda bulunmak ya da yemek yemek bize zarar vermez. Onları anlamamız ve desteklememiz çok önemlidir.

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Çölyak hastası arkadaşlarımızın yediklerine dikkat etmesi gerekir. Onlara yiyecek verirken içeriğinde gluten olmadığından emin olmalıyız. Birlikte oyun oynayıp onları dışlamadan destek olmalıyız.

12-05-202512-05-2025